0332.238.80.80
  0554 708 80 80
Kategoriler
Organik Gıdalar
Para Birimi Seçimi
  • Organik%20Aronya-Aronia%20%20Çayı
Organik Aronya-Aronia Çayı
Ürün Kodu : 514
266.14 TL   +Kdv
Yeni Sezon Ürünü
Gramajlar
90gr


Bu ürün Organik ve sertifikalı olup 5262 sayılı Organik Tarım Kanununa 18/08/2010 tarihli ve 27676/2010 numaralı ORGANİK TARIMIN ESASLARI VE UYGULANMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK ’e uygun olarak üretilmiştir.


https://www.anadolununozu.com/kurumsal/organik-urun-sertifikalarimiz

Ürün Açıklaması: Aronya Çayı -  Aronia Tea


 
Mevsiminde taze olarak topladığımız ayrıca Organik Sertifikalı olarak kendi ekimini yaptığımız arazilerimizde yetiştirip  geleneksel yöntemler uygulayarak güneşte ve gölgede kurutup, satışa hazır hale getiriyoruz.

Aronya Nedir?

Aronya meyvesi, chokeberry adıyla da bilinen gülgiller familyasına ait olan bir çalı bitkisidir. Rosaceae familyasından üzümsü bir meyvedir.3 türü bulunan Aronia’nın, Latince ismi Aronia melanocarpa  olan koyu mor siyah aronya türü en yaygın olarak yetiştirilen türüdür. En Yüksek antioksidan kapasitesine sahip ve pek çok vitamin içerdiğinden dolayı sağlığa olumlu etkileri sayesinde dünyada “süper meyve” olarak adlandırılmaktadır. Genel olarak "chokeberry" adıyla bilinen, halk arasında kuş kirazı, avcı üzümü gibi farklı isimlerle de anılan bir bitki olup ülkemizde 2014 yılından itibaren Ege, Akdeniz  ve iç Anadolu bölgesinde yetiştirilmektedir.

Aronya salkımında genellikle 5-15 meyve bulunur. Yetiştiği koşullara göre genellikle 90 ila 110 gün arasında olgunlaşır. Aronya meyvesi olgunlaştıktan sonra ağustos ayı sonunda veya eylül ayı başında hasat edilir. Bilinen tüm meyvelerden daha fazla antioksidan içeren tek meyvedir.

Aronya Meyvesinin Tarihcesi Nedir?

Aronya meyvesi yüzyıllar boyunca Kızılderililer tarafından kullanılmıştır. Anavatanı Kuzey Amerika olan aronya meyvesini güçlü etkisi nedeniyle sık sık yemeklerinde kullanan Kızılderililer, kışın zorlu şartlarında hastalıklara karşı dirençli kalmak ve bağışıklıklarını korumak için bu meyveden yararlanmışlardır. Kızılderililer, geleneksel yemeklerinden biri olan Pemmican’a temel malzemesi olan kuru et ve hayvan yağı dışında kuru aronya meyvelerini ekleyerek sağlıklarını korumuşlardır. Pemmican yemeği, güçlü etkilerinin yanında, uzun süre saklanabilme özelliğinden dolayı gezginler, kâşifler ve yolcular arasında da yaygınlaşmıştır.Aronya meyvesi 1900’lü yıllardan sonra Kuzey Amerika’dan Avrupa ve Rusya’ya uzanarak, buralarda da yetiştirilmeye başlanmıştır. Son 15-20 yılda yapılan bilimsel araştırmalarla birlikte, aronya meyvesinin müthiş içeriği keşfedilmiş ve sağlığa olan katkıları sayesinde bilinirliği artmaya başlamıştır. 

Aronya Meyvesi Çayı Nedir?

Aronya çayı bazı çaylar gibi glikoz,gluten içermeyen ve içeriğinde yüksek miktarda antioksidan barındıran bir bitki çayıdır. Sıcak olarak tüketilmesi önerilen aronya çayı, Meyvelerinin ve yapraklarının birçok hastalığa iyi geldiği, araştırmaların sonuçlarında yer almıştır. Metabolizmanın düzenli bir şekilde çalışmasına etki eden aronia çayı; içerisinde yer alan protein değerleri sayesinde tokluk etkisi meydana getiren ve iştah kontrolü sağlayan bir bitki çayıdır. Uzmanlar tarafından Vitamin eksikliğinin doğal olarak önlenmesi için aronya çayı tavsiye edilmektedir.

Aronya Çayı Guluten Varmıdır?

Gluten içermeyen aronia çayının içerisinde yüksek oranda lif bulunmaktadır. Düşük karbonhidratlı bir çaydır ve yüksek oranda protein içermektedir. Selenyum ve magnezyum barındıran bu çay tamamen doğal bir içerikten meydana gelmektedir  

Aronya Meyvesi ve Çayında Hangi Vitaminler Vardır?

Aronya meyveleri antosiyaninler ve polifenoller yönünden çok zengindir. Antosiyaninler; meyveye belirgin koyu kırmızı ve mor rengini verirler. Zengin bir antioksidan kaynağı olup, antiviral özelliği olan ve ayrıca kanser önleyici özelliklere sahip pigmentlerdir. Antioksidanların varlığı hücrelerin asitliğini düşürürler, oksijenle beslerler, serbest radikallerle savaşıp yok ederler. Aronya, bilinen diğer meyvelerden daha fazla antioksidan içermesinin yanında C vitamini, PP, B, E vitamini ve yüksek miktarda antosiyanin de içermektedir. Aynı zamanda potasyum, magnezyum, kalsiyum, manganez ve yüksek oranda lif içeren aronya meyvesinin Kanser hastalıkların tedavisinde öne çıktığı bilinmektedir.

Aronya'nın 100 gramında 0,2 g –Yağ, 1,5 g –protein, 10,9 g karbonhidrat, 4,1 g lif, 80,5 g su içeriyor ve organik asitler bulunuyor.

Aronya ve Çayının Faydaları Nelerdir?

Aronya meyvesinin en bilinen faydası kanser hücreleri ile mücadele etmesidir. Aronya meyvesi ve  çayının en önemli faydası kanser ve diğer bulaşıcı hastalıklara, virüslere karşı güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmasıdır. Aronya çayı çok güçlü bir antioksidandır. Vücudu yoran toksinlerin kısa sürede temizlenmesine yardım eder.

Aronya, kandaki kolesterol seviyesini dengede tutarak damar tıkanıklığının ve pıhtı oluşumunun önüne geçer. Kan damarlarını güçlendirmeye yardımcı olur. Kan dolaşımının ideal şekilde düzenlenmesine yardım eder. Kan basıncının yaşa göre gerçekleşmesine yardım eder. Kan hastalıklarının oluşmasına engel olur. Bu özelliği sayesinde damar tıkanıklığı, kalp krizi gibi çeşitli kalp ve damar rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltıyor.

Laboratuvarda hücre kültürleri çalışmalarında ve hayvan deneylerinde kanser hücresi artışını durmasını sağlayan meme, kalın barsak, kemik iliği kanseri, Pankreas, Özofagus, kolon, lösemi ve akciğer kanseri dokusunda antosiyanin miktarının çok zengin olması sebebiyle; kanser hücresi sinyalizasyonunu bozduğu gözlemlenmiştir.

Vücutta depolanmış olan yağların yakılmasına katkı sağlayan bu bitki çayı aynı zamanda hazımsızlık, gaz ve kabızlık gibi sindirim sistemi problemlerinin çözülmesine de yardımcı olur. 

Yağ yakımı ile birlikte vücutta yağ, karbonhidrat ve şeker kanser emiliminin azalmasına yardımcı olmaktadır. Böylece yeni yağ oluşumunu da engelleyebilmektedir.

Aronya çayı bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine ve bağırsakların daha etkin çalışmasına destek olur.

Aronya çayının en önemli etkisi bağırsakları çalıştırarak, dengeli ve düzenli bir sindirim sistemine yardımcı olmasıdır.

Aronya çayının bir diğer özelliği ise yağları yok etmesi ve yakmasıdır.  Bu nedenle de aronya çayının kilo vermeye etkisi oldukça büyüktür. Tüm bunların yanı sıra aronya çayı kilo düzenini korumaya ve kilo almayı da engelleyici bir etkiye sahiptir.

Aronya çayının en büyük etkisi de vegan beslenen kişileredir. Vegan beslenen kişilerde kilo sorunu oldukça yaygın bir şekilde görülmektedir. Bu nedenle de veganların protein ihtiyaçlarını karşılayarak protein eksikliğini gidererek kilo durumunu dengelemeye yardımcı olur.

Aronya Kolajen üretimine katkıda bulunduğundan cilt sağlığı üzerinde de olumlu etkileri bulunuyor, hücrelerin daha hızlı yenilenmesine destek olurken ciltte yaşlanma karşıtı bir etki oluşturuyor.Deride yağları yok ederek cildi de korur.

Aronya meyvesinin içeriğindeki güçlü antioksidan olan antosiyaninler, yaş ile ilişkili beyin fonksiyonlarının ve hafızadaki bozulmanın yavaşlatılması için mükemmel birer kaynaktır. Hızlı yaşlanmanın önüne geçerek hafızanın deforme olmasını yavaşlatan aronya, yaş fark etmeksizin kişinin genel bilişsel işlevini artırmaktadır.

Sağlıksız beslenme ve çevresel koşullar nedeniyle vücuda giren serbest radikallerin temizlenmesinde görev alarak hücrelerin zarar görmesini engelleyen aronya meyvesi, hücrelerin yenilenmesine de yardımcı olmaktadır.

Aronya Çayı Nasıl Kullanılır?

Kullanım Şekli ve Tarifi Vücutta tokluk etkisi meydana getiren ve gün boyu daha az yemek tüketerek dengeli beslenme alışkanlığının oluşmasına yardımcı olan aronya çayı, sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa tüketilmelidir. Sabah henüz kahvaltı yapmadan, akşam ise yemek yemeden yarım saat önce içilmesi önerilmektedir. Sıcak suyun içerisine bir kaşık aronya paketinden atıp demlenmesini sağladıktan sonra tüketebilirsiniz.

Aronia Çayı Nasıl Demlenir?? 

Aronya Çayı demlenerek hazırlanır.

1 dolu tatlı kaşığı Aronya çayı, 1 su bardağı kaynar suya atılır. 10 dakika demlenir ve süzülür. Günde 2 bardak içilir. 

Aronya Çayının Günlük önerilen kullanım aralığı Nedir?

Kullanım Tavsiye edilen kullanım şekli günde 2 kez içilmesidir. Sabah ve akşam olmak üzeredir. Kahvaltıdan önce veya sonra ,akşam yemeğinden önce veya sonra kullanacağınız aronya çayı sayesinde, faydalarını görebilirsiniz.

Yüksek miktardaki tanen içeriği nedeniyle, aronya ürünleri yemeklerden sonra alınasıda tavsiye edilmektedir.

Aronya çayının yan etkisi, zararı var mıdır?

Aronya çayını tüketmeden önce ve tüketirken dikkat etmeniz gerekenler ;Diyabet ve/veya kalp ve damar rahatsızlıkları başta olmak üzere kronik, ciddi bir rahatsızlığınız varsa, düzenli olarak ilaç kullanıyor ya da özel bir perhiz uyguluyorsanız doktorunuza danışmadan asla tüketmemelisiniz. Alerjik bir bünyeniz varsa doktorunuza danışmadan aronya çayı içmemeli ya da meyvesini tüketmemelisiniz. Aynı şekilde hamilelik dönemindeyseniz doktorunuza danışmadan asla aronya çayı tüketmemelisiniz. Eğer tüm bu durumlar sizde yoksa ya da doktorunuz tüketmenizi onayladıysa aşırıya kaçmadan içmeye özen göstermeli, günde 1-2 fincanı aşmamalısınız. Kabızlık probleminin çözümüne destek olduğundan aronya çayını aşırı tüketmeniz durumunda ishal sorunu yaşama ihtimali olduğunu unutmamalısınız.

Aronya Meyvesi Çayı Zayıflatır mı?

Aronya çayının en önemli etkisi bağırsakları çalıştırarak, dengeli ve düzenli bir sindirim sistemine yardımcı olmasıdır. Aronya çayının bir diğer özelliği ise yağları yok etmesi ve yakmasıdır. Tüm bu süreçler kilo vermeyi kolaylaştıracak olan işlemlerdir. Bu nedenle de aronya çayının kilo vermeye etkisi oldukça büyüktür. Tüm bunların yanı sıra aronya çayı kilo düzenini korumaya ve kilo almayı da engelleyici bir etkiye sahiptir. 

En çok Antioksidan Hangi Meyvededir?

Aronya-siyah chokeberry, USDA'nın ölçümlemesiyle ORAC değeri (antioksidan değerini gösteren) en yüksek meyvedir.Aronya; Antioksidan kapasite açısından diğer meyveler ile karşılaştırıldığında en yüksek antioksidan kapasiteye sahip meyveler arasında gösterilmektedir.Bilimsel araştırmalar günlük almamız gereken antioksidan miktarının 3000-5000 ORAC değeri miktarında olmasını önermektedir. 100 gr aronya 16062 ORAC değerindedir.

Antioksidan Nedir?

İnsan vücudunda doğal süreçler içerisinde sürekli olarak serbest radikaller meydana gelir. Serbest radikaller; belirli bir düzeyin üzerine çıktığında kararsız kimyasal yapıları nedeniyle sağlıklı hücrelere zarar vererek kanser, diyabet, Alzheimer, kalp hastalıkları gibi çeşitli hastalıklara yakalanma riskini artırır. Serbest radikallerin artışı ile gelişen bu durum, oksidatif stres olarak da adlandırılır. Antioksidanlar ise serbest radikalleri nötralize ederek etkisiz hale getiren, diğer bir tabirle oksidatif stresi azaltan maddelerdir. Vücuttaki oksidatif stres, sigara ve alkol tüketimi, çevre kirliliği, ağır metallere maruz kalma, radyasyon, sık geçirilen enfeksiyonlar, antioksidan eksikliği gibi durumlara bağlı olarak artabilir. Uzun süre devam eden yüksek oksidatif stres, hücrelerin genetik materyali olan DNA’da hasara yol açarak kanser ve kronik hastalıklara, hatta hücre ölümlerine zemin hazırlayabilir. Bununla birlikte serbest radikallerin vücutta belirli olumlu işlevleri de söz konusudur. Örneğin bağışıklık sistemi, vücuda giren enfeksiyon ajanları ile mücadelede serbest radikalleri kullanır. Sağlığın korunabilmesi için serbest radikaller ve antioksidanlar vücutta belirli bir denge içerisinde bulunmalıdır. Ancak sağlıksız ve dengesiz beslenmeye bağlı olarak antioksidanlar, besinlerle birlikte yeterli miktarda vücuda alınmadığında bu denge bozulur ve vücut, hastalıklara yatkın hale gelir. Dolayısıyla düzenli ve yeterli şekilde antioksidan alımına dikkat etmek oldukça önemlidir.

Antioksidanların Faydaları Nelerdir?

Besinlerde bulunan antioksidanların sağlık üzerinde bilinen pek çok faydası mevcuttur. Genel anlamda sağlığı iyileştiren antioksidanlar bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir. Bunun yanında serbest radikalleri nötralize ederek oksidatif stresi azaltan antioksidanlar, hücrelerde oluşabilecek DNA hasarlarını önlemeye yardımcıdır. Antioksidan ve serbest radikal dengesinin sağlanması için yeterli antioksidan alımına dikkat edilmesi elzemdir. Besinlerde yer alan antioksidanların vücuda sağladığı bilinen faydalardan bazıları şunlardır:Serbest radikallerin yol açabileceği hücre ve DNA hasarlarını önleyerek kansere karşı korunmaya yardımcı olur.Makula dejenerasyonunu önler ve göz sağlığının korunmasını destekler. Yeterli A vitamini alımı makula dejenerasyonuna yakalanma riskini %25’e kadar azaltırken mevcut makula dejenerasyonu hastalarında kalan görüş yeteneğinin korunmasını destekler.Antioksidan A ve C vitaminlerinin yeterli alımı ile katarakt hastalığına yakalanma riski azaltılabilir. Gözün yapısında yer alan merceklerin bulanıklaşmasına yol açan protein birikimini azaltan antioksidan vitaminler ayrıca katarakt hastalarında hastalığın ilerleyişini önlemeye de yardımcı olur.Yeterli antioksidan alımı, kalp ve damar sağlığının korunmasına, kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskinin azaltılmasına katkıda bulunur. Daha fazla meyve ve sebze tüketen insanlarda kalp hastalıkları ve felç oranlarının belirgin miktarda daha düşük olduğu bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Kötü kolesterol olarak bilinen LDL’yi düşüren ve iyi kolesterol olan HDL’yi yükseltmeye yardımcı olan antioksidanlar hiperlipidemi ve damar sertliği (aterosklerozis) gibi olumsuzluklardan korunmaya da katkıda bulunur.Çoğu antioksidan türü beyin ve sinir hücrelerinin korunmasına yardımcı olduğundan bilişsel fonksiyonları destekler. Bunun yanı sıra Alzheimer, demans, Parkinson gibi bazı nörolojik hastalıklardan korunmada da antioksidanların önemli görevler üstlendiği düşünülmektedir.Antioksidanların bunların haricinde de çok sayıda faydası olduğunun bilinmesi piyasada çok sayıda antioksidan takviyesinin yer almasına yol açmıştır. Ancak doktor önerisi ve kontrolü olmadan kullanılan antioksidan takviyelerinin yol açabileceği aşırı antioksidan alımı, antioksidan eksikliği kadar tehlikeli bir durumdur. Fazla miktarda alınan antioksidanlar da serbest radikallerin normalden fazla oluşumuna yol açarak oksidatif stresi artırabilir. Ayrıca vitamin ve minerallerin bu takviyeler ile birlikte aşırı alımı, vücutta toksisiteye neden olarak ciddi olumsuzlukları beraberinde getirebilir. Bu nedenle antioksidan takviyeleri yalnızca gerekli görüldüğü durumlarda hekim önerisi ile kullanılmalıdır.Siz de antioksidan takviyesine ihtiyaç duyduğunuzu düşünüyor, vitamin ve mineral eksikliğinizin olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız bir sağlık kuruluşuna başvurarak muayeneden geçebilir, gerekli testleri yaptırarak hekiminizden bilgi alabilirsiniz.

Kaynakça:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=aronia+cancer

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2582525/

https://nutritiondata.self.com/facts/custom/3081828/2

http://www.apjtb.org/article.asp?issn=2221-1691;year=2018;volume=8;issue=12;spage=586;epage=592;aulast=Thi

https://link.springer.com/article/10.1007/s11010-012-1444-2

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.  


Bu ürün için taksit yapılmamaktadır.
Ürün Etiketleri
aronya meyvesiaronya nediraronya çayıaronya faydalarıaronya fidanıaronya fiyatıaronya bitkisiyaban mersiniaronia çayıaroniaaronya yetiştiriciliğiaronya meyvesi nediraronya meyvesi fiyatıaronya meyvesi faydalarıaronya ağacıaronya çayıaronya
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.