Sirke Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

SİRKE ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ NELERDİR? İŞTE EN ETKİLİ SİRKE ÇEŞİTLERİ



Doğası gereği asidik olan sirke, tarım ve market ürünlerinde yaygın olarak kullanılır. Evsel veya endüstriyel amaçlar için de kullanılabilir; asidik bir ortam oluşması için karbonhidratların oksitlenmesiyle oluşturulur. Sirke, bir gıda kaynağının belirli bir bakteri türüyle fermente edilmesiyle yapılır. Bu işlemin istenen asitlik seviyesine ulaşması birkaç ay sürebilir, ancak genellikle büyük partiler halinde yapılır. Birçok ticari marka koruyucu veya ek bileşenler içerdiğinden, yalnızca saf sirke kullanmanız önemlidir. Sirke, bir gıda kaynağının belirli bir bakteri türüyle fermente edilmesiyle yapılır. Bu işlemin istenen asitlik seviyesine ulaşması birkaç ay sürebilir, ancak genellikle büyük partiler halinde yapılır. Birçok ticari marka koruyucu veya ek bileşenler içerdiğinden, yalnızca saf sirke kullanmanız önemlidir.

Sirkeyi, meyve ve sebzelerin fermentasyonu sonucu elde edebilirsiniz. Sirke, farklı çeşitlerde üretilebilir ve her çeşidin özellikleri farklılık gösterebilir. Sirke, bitkisel ve hayvansal kaynaklı olabilir. Farklı çeşitler arasındaki özellikleri aşağıda özetlenmiştir.


Sirke, çok eski zamanlardan beri kullanılan, çeşitli türleri olan, hafif asidik bir bileşiğin ortak adıdır. Kullanım alanları oldukça çeşitlidir, her yemek, salata veya yemeklerin pişirilmesinde yaygın olarak kullanılır. Genel olarak üç tür sirke vardır: üzüm, elma ve bal.


Pek çok faydası bulunan bal sirkesi, doğal süzme balın fermente edilmesi ve bir süre bekletilmesi yöntemiyle elde edilen şifalı bir üründür. Ona bal likörü demek de doğru bir tanımlama olur. Yapım aşaması zor olmamakla birlikte bekleme süresi uzun olduğu için biraz zaman alır.

Doğal baldan yapılması, hijyenik şartlarda hazırlanması ve bekletilmesi önemlidir. Arıcılık sektöründe polenli bal sirkesi olarak adlandırılan türü sıklıkla kullanılır. Fakat bu tür sirkenin, besin maddesi olarak kullanılması uygun olmaz. Sadece arıcılık malzemesi olarak değerlendirilir.

Gıda takviyesi ya da ürün olarak kullanılacak bal sirkesinin kestane ya da çiçek balı gibi bal çeşitlerinden organik olarak üretilmesi gerekir. Yumuşak bir tadı olan sirkenin rengi de berraktır. Sirkenin tüm çeşitleri faydalıdır; ancak baldan yapılanı ise daha özel faydalar sunan bir sirke çeşididir. Bal sirkesi, baldan üretilen ve tatlı bir tada sahip olan bir sirke türüdür. Besin maddeleri ve antioksidanlar açısından zengindir ve çeşitli sağlık sorunları için evde çare olarak kullanılabilir. Bal sirkesi A, B6, C ve E vitaminleri, kalsiyum fosfat ve magnezyum klorür gibi mineraller, lizin ve sistein gibi amino asitler, flavonoidler ve polifenoller gibi fenolik bileşikler içerir. Bal sirkesinin faydaları şunlardır:

Şeker hastaları için iyidir çünkü kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olur. Kötü kolesterolü düşürmeye ve iyi kolesterolü artırmaya yardımcı olan yüksek bir PH seviyesine sahiptir. Ayrıca vücudun detoksifiye edilmesine ve pH dengesinin korunmasına yardımcı olur.



¨°SİRKE ÇEŞİTLERİ Ardıç sirkesi. Bal sirkesi. Ayva sirkesi. Balzamik sirke. Elma sirkesi. Çilek sirkesi. Kayısı sirkesi.



« Anasayfa