Gluten: arpa, buğday ve çavdar gibi tahıllarda bulunan, ekmek ve hamur işleri gibi yaygın olarak tüketilen unlu mamullerde kullanılan hamurun ağsı yapısını oluşturan ve hamura elastikiyet kazandıran bir protein grubudur. makarna Gluteni oluşturan proteinler iki ana gruba ayrılır: prolamin ve glutenin. Gliadin, prolamin grubunun bir proteinidir.
Gluten intoleransı ve çölyak hastalığı olan hastalarda alerjik reaksiyona neden olur. Su ile birleştiğinde glüten sert ama esnek bir madde haline gelir. Yapışkan özelliği hamurun elastik olmasını sağlarken, pişerken hamurun kabarıp kabarmasını da sağlar. Aynı zamanda ürüne çiğnenebilirlik veren glüten, çiğneme sırasında insanlara doyum veren yumuşak ve kıtır kıvamından da sorumludur. Ortak soru 'Gluten ne anlama geliyor?' Bu soruya şöyle cevap verilebilir.
Özellikle buğdayda oldukça etkili olan gluten, ekmek yapımında da sıklıkla kullanılıyor. Bu suda çözünmeyen protein grubuna ait olan gliadin, sindirimi zor bir maddedir. Bu nedenle bazı kişilerde hazımsızlığa neden olabilir. Birçok kişi glüteni tolere edebilse de çölyak hastalığı, glüten duyarlılığı veya buğday alerjisi olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Çölyak hastalığı olan kişiler glüten tükettiğinde, bağışıklık sistemi tepki verir ve ince bağırsağın dokusuna zarar verir. Atrofi, ince bağırsağın besinlerin emilmesini sağlayan villus yani parmak benzeri yapılarında meydana gelir. Yabani yiyecekler olmadan vücut için gerekli olan vitamin ve minerallerin emilimi zayıflar.
Buna bağlı olarak çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
Hangi yiyecekler glüten içerir?
Sindirim sorunlarına ve bazı kişilerde çok daha ciddi sağlık sorunlarına neden olan gluten, özellikle arpa, buğday ve çavdar gibi tahıllarda bulunuyor.
Gluten içeren diğer bazı besinler aşağıda sıralanmıştır: Hamur işleri, pide ve pide gibi ekmekler, özellikle ekmek Makarna, kuskus, bulgur, çorba ve tahıllar İrmik ve tatlılar Kek ve hamur işleri Malt ve malt ürünleri Yiyecek ve içecekler Graham, fosfat unu ve doğal buğday unu ürünleri Kızartılmış gıdalar, patates ve et ürünleri Soya sosu, lesitin ve modifiye gıda nişastası içeren ürünler Salata sosları ve soslu kuruyemişler işlenmiş gıdalara eklendiğinden, bu tür gıdaların çoğu ürünler glüten içerir.
Bu nedenle glüten hassasiyeti olan kişiler bu tür ürünleri tüketmeden önce paketin arkasındaki uyarılara dikkat etmelidir. Kimler glütensiz beslenmelidir? Son yıllarda yapılan sınırlı araştırmalar, glütensiz ürünler yemenin genel sağlığı iyileştirdiğini, kendinizi daha enerjik hissetmenizi sağladığını ve kilo vermenize yardımcı olduğunu bulmuştur. Bununla birlikte, çeşitli araştırmalar sağlık için glütensiz bir diyetin gerekli olmadığını da göstermektedir. Bu nedenle, sağlıklı insanların glütenden kaçınması gerekip gerekmediği konusunda hala bir fikir birliği yoktur. Bununla birlikte, belirli hastalıklardan muzdarip insanlar glütensiz bir diyet izlemelidir. Bu rahatsızlıklar şu şekilde sınıflandırılabilir: Çölyak hastalığı: Genetik ve çevresel faktörlerin neden olduğu çölyak hastalığı genellikle kişi 1 yaşından sonra glüten içeren gıdaları tükettikten sonra ortaya çıkar. Bulantı, kusma, ishal, iştahsızlık ve huzursuzluk gibi belirtilere neden olan çölyak hastalığı, bodurluk, kilo alamama, kısırlık ve osteoporoz gibi belirtilere de neden olabiliyor. Tek tedavinin glütensiz beslenme olduğu glüten hastalığını teşhis etmek için doktor fizik muayeneden sonra kan testi isteyecektir. Serolojik bir test, bağışıklık sisteminin glütene tepkisini ölçer. HLA gen testleri, HLA-DQ2 ve HLA-DQ8 genlerini inceler. Bir kişi bu genler için pozitif ise, kişinin çölyak hastalığına yakalanma olasılığı artar. Bu durumda gastroenterolog tanıyı netleştirmek için endoskopi ile biyopsi yapar. Sonunda bir optik görüntüleme cihazı bulunan ince, esnek bir tüpten oluşan bir endoskop, kişinin ağzından ince bağırsağa sokulur. Gerekirse ince bağırsağın iç yüzeyindeki kötü huylu lezyonları saptamak için endoskop ile doku örnekleri alınır. Çölyak hastalığı tedavi edilmezse vitaminler, mineraller, proteinler ve karbonhidratlar gibi gerekli besinlerin yetersiz emilimi meydana gelir. Buna bağlı olarak da birçok farklı sağlık sorunu ortaya çıkabilmektedir.
Gluten intoleransı: Vücudun gıdalardaki glutene karşı toleranssızlığının neden olduğu alerjik bir reaksiyon olan gluten intoleransı, bazen çölyak olmayan gluten intoleransı olarak tanımlanır. Çölyak hastalığı testlerinin negatif olduğu bu hastalık için spesifik bir tanı testi yoktur. Teşhis için 1-3 ay gluten diyetten çıkarılır. Bu süre zarfında semptomlar azaldığında ve glutenli beslenmeye devam edildiğinde semptomlar arttığında tanı konulur. Nüfusun yaklaşık yüzde 1'ini etkilediği düşünülen hastalığın teşhis edilmesi semptomlar çok çeşitli olduğu için zor olabilir. Kişiden kişiye değişir ve genellikle zaman içinde ortaya çıkar. Baş ağrısı ve karın ağrısı, halsizlik, ishal, kabızlık, şişkinlik ve mide bulantısı gibi yaygın semptomların yanı sıra kas ve eklem ağrısı, şiddetli karın ağrısı, anemi, anksiyete ve depresyon gibi daha az yaygın semptomlar da vardır. Glutensiz diyet tek tedavi seçeneğidir.
Buğday alerjisi: Çocuklarda yetişkinlere göre daha sık görülen buğday alerjisi, bağışıklık sisteminin en az bir buğday proteinine karşı anormal tepki vermesi olarak tanımlanabilir. Bazı kişilerin sadece buğday ununu solumaktan bile yaşayabilecekleri semptomlar çoğunlukla nefes almada güçlük, şişlik, mide bulantısı, baş dönmesi, hızlı kalp atış hızı, kurdeşen, düşük tansiyon ve bilinç kaybıdır. Hayatı tehdit eden anafilaksiye de neden olabilen hastalık, buğday ve buğday proteinlerinin diyetten çıkarılmasıyla tedavi ediliyor. Buğdaya alerjisi olan ve şiddetli reaksiyon riski taşıyan kişilerin epinefrin enjeksiyonuna ihtiyacı olabilir.
İrritabl barsak sendromu: İrritabl barsak sendromu olan birçok kişi glütene karşı toleranssızdır.
İrritabl bağırsak sendromu belirtileri glüten tüketimi ile artabilir. Glutensiz bir diyet uygulayan bazı hastalarda semptomlarda azalma da gözlemlenmiştir.
Gluten diyeti nedir? Gluten diyeti çölyak hastaları, gluten intoleransı ve buğday alerjisi olanlar için tedavi amaçlı bir beslenme programıdır.
Glutensiz beslenmeyi hedefi gluten tüketiminden kaynaklanan sağlık sorunlarını ortadan kaldırmak olan kişiler kadar sadece glutensiz beslenmek isteyenler de uygulayabilir. Un, kinoa, patates, esmer pirinç, yulaf, mısır, darı, yağsız dana eti, kabuklu deniz ürünleri, tavuk, yumurta, meyve ve sebze çeşitleri, soya, badem, patates, bezelye ve hindistan cevizi unu dışında un gerektiren ürünlerde kullanılabilir.
Glutensiz diyet uygulayan kişilerin ambalajlı ürünleri almadan önce ürünün arkasında yer alan uyarılara dikkat etmesi önemlidir.
Gluten tüketimi ile artan şikayetleriniz varsa sağlık kontrolüne gitmeyi unutmayın.
Glütensiz Unlar Nelerdir?
Glüten hassasiyeti olanlar veya daha sağlıklı bir diyet oluşturmak isteyenlerin tercih edebileceği birçok sağlıklı alternatif vardır.
Hindistan Cevizi Unu:Hindistan cevizi unu, lif ve sağlıklı yağlar bakımından zengindir. Bu nedenle, daha düşük karbonhidratlı bir diyete geçmek istiyorsanız, Paleo veya vegan bir diyet denemek istiyorsanız, veya hızlı kilo vermek istiyorsanız, yapabileceğiniz Hindistan cevizi unu kullanabilirsiniz.Hindistan cevizi unu sağlıklı bir metabolizmayı desteklemeye yardımcı olur. Glisemik yükü düşük olduğu ve kan şekeri düzeylerini yükseltmediği için sağlıklı kan şekeri seviyelerini korur. British Journal of Nutrition’da yayınlanan araştırmalar, Hindistan cevizi unu içeren ürünleri tüketmenin, sağlıklı kan şekeri seviyelerini destekleyebileceğini göstermiştir. {1*}, {2*}Çalışmalar ayrıca Hindistan cevizi ununun, “kötü” LDL kolesterol düzeylerini ve serum trigliseritlerini düşürdüğünü göstermiştir. Hindistan cevizi unu, hem çözünür hem de çözünmez diyet lifi ve sağlıklı yağ içeriği nedeniyle bu olumlu etkiye sahiptir. {3*}
Filizlenmiş Mısır Unu :Filizlenme unun içindeki fitik asidi öldürür. Fitik asit, mineralleri bağlar ve vücut tarafından emilmesini engeller. Ancak fitik asit ortadan kalktığında tüm mineraller ve vitaminler sindirilebilir hale gelir. Bununla birlikte, geleneksel mısır ununun en büyük dezavantajı, genellikle çeşitli sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilen GDO’lu mısırdan yapılmasıdır. Filizlenmiş mısır unu satın alırken GDO’suz olmasına dikkat edin.
Yulaf Unu:Glütensiz yulaf onu, sindirilebilirlik açısından normal yulaftan bile daha iyidir. Yulafta bulunan tüm vitaminler ve mineraller glütensiz yulaf unuyla daha sindirilebilir bir hale gelir. Yulaf kolesterolü düşürmeye yardımcı olur, tok hissetmenizi sağlar ve bağışıklık sistemini güçlendirir. {4*}, {5*}, {6*}Kolesterol hakkında daha fazla bilgi almak için Yüksek Kolesterole Ne İyi Gelir? yazımızı okuyabilirsiniz.
Esmer Pirinç Unu:Başka bir glütensiz un da esmer pirinç unudur. Pirinç unu birçok insan için alerjik değildir ve iyi bir şekilde sindirilir. Makarna yemekten vazgeçmekten nefret ediyorsanız, esmer pirinç unuyla hazırlanmış bir makarna sağlıklı bir makarna hazırlamanıza yardımcı olur.Beyaz una kıyasla esmer pirinç unu daha fazla lif, kalsiyum ve çinko sağlar. Esmer pirinç unu cevizli bir tada sahiptir. Topaklanan kuru bir doku oluşumunu engellemek için diğer unlarla birleştirerek kullanabilirsiniz.Badem UnuBadem L-arginin, magnezyum, bakır, manganez, kalsiyum ve potasyum ile doludur. Araştırmalar, bademin özellikle yüksek kolesterolü ve diyabeti olan kişilerde “kötü” LDL kolesterol seviyelerini düşürücü etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Ayrıca yüksek lifli bir besindir ve sağlıklı yağlar içerir. {7*}Badem unu çok fazla işlem görmeden öğütülmüş bademdir. Bu nedenle, bademin sağlık yararlarının tümünü korur. Bir fincan badem unu, yaklaşık 90 badem içerir. Günlük E vitamini ihtiyacının %100’ünden fazlasını karşılar.
Tapyoka Unu:Tapyoka, var olan en saf nişasta formlarından biridir. Tapyoka tariflerde genellikle koyulaştırıcı bir madde olarak kullanılır. Tapyoka, karbonhidrat/nişasta dışında pek çok besin maddesi sunmasa da düşük kalorili, şekersiz bir seçenektir. Çeyrek fincan tapyoka ununda 100 kalori, 26 gram karbonhidrat vardır. Neredeyse hiç şeker, yağ veya protein yoktur.Diğer pek çok unla karşılaştırıldığında, tapyoka su emme konusunda oldukça iyidir. Tariflerde sıvıları etkili bir şekilde bağlar, kalınlaştırır ve nemlendirilir. Tariflere biraz tapyoka unu eklemek, tariflerin ufalanmasını ve fazla kurumasını önlemeye yardımcı olur.Nohut UnuNohut unu, birçok sağlık yararı sağlar. Baklagil ailesinin bir üyesi olan nohut, sindirime yardımcı olmak ve kilo kaybını desteklemek için yüksek düzeyde lif sağlar. Nohut unu ayrıca magnezyum, kalsiyum, B vitaminleri içerir. Ayrıca büyük miktarlarda folat içerdiğinden özellikle hamile kadınlar için potansiyel faydalara sahiptir.
Sorgum Unu:Glütensiz unlar arasında yer alan sorgum unu yüksek miktarda lif ve antioksidan sağlar. Sorgum ayrıca kan şekerini dengelemeye ve iltihap ve hastalıklarla savaşmaya yardımcı olur. Obezite ile savaşmaya yardımcı olduğu düşünülen tanenler içerdiği için kilo vermek isteyenler için faydalı olabilir. Ağır bir un olduğu için, az miktarda un gerektiren tariflerde veya diğer daha hafif glütensiz unlarla birlikte kullanıldığında en iyi sonucu verir. {8*}
Manyok Unu:Manyok unu, manyok kökünün (“yuca” olarak da bilinir) rendelenmesi ve kurutulmasıyla yapılır. Bir fincan çiğ manyok, sağlıklı cildi destekleyen, serbest radikal hasarıyla savaşan ve diş eti hastalıklarını iyileştiren günlük C vitamini değerinin %71’ini sağlar.Manyok unu diğer besin maddelerini çok az sağlasa da kalorisi, yağı ve şekeri düşüktür. Manyok unu kullanmanın en iyi yanlarından biri tat açısından nötr olmasıdır. Bazı glütensiz unların kullanılmasıyla gelen kuru, güçlü veya alışılmadık bir tada veya dokuya sahip değildir.Amaranth UnuAmaranth çok yönlü bir bitkidir ve yaprak, tahıl veya tahıl unu olarak tüketilebilir. Amaranth unu, fındıksı bir tada sahiptir.Amaranthın bir takım faydaları vardır. Diyabetle savaşmaya yardımcı olur, kemik sağlığını destekler ve vücuda gerekli proteini sağlar. Bir fincan pişmiş amaranth tahılında dokuz gram protein, 160 miligram magnezyum (% 40 DV) ve manganez, fosfor ve demir bulunur. Nohut unu gibi, amaranth unu da hamile kadınlar için faydalı olan yüksek düzeyde folat içerir.
Karabuğday Unu:Karabuğday buğday veya glüten içermez. Karabuğday besleyici ve antioksidan içeriği sebebiyle süper gıda olarak bilinir. Vücuda manganez, magnezyum, çinko, demir ve folat gibi B vitaminleri ve mineralleri sağlar. Karabuğday, kolesterol ve kan basıncını düşürmeye, hastalıklarla savaşmaya ve sindirimi iyileştirmeye yardımcı olur. {11*}, {12*}, {13*}Karabuğday faydaları hakkında daha fazla bilgi almak için Karabuğday Faydaları Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.Teff UnuDünyanın en küçük tahılı olan Teff, demir, fosfor, B vitaminleri, kalsiyum ve diğer temel mineraller bakımından yüksektir. Dolaşıma yardımcı olur, adet öncesi sendromu (PMS) semptomlarını iyileştirir, bağışıklık sistemini güçlendirebilir, kardiyovasküler ve kemik sağlığını destekleyebilir ve daha fazlasını yapabilir. {14*}Tek başına kullanıldığında unlu mamulleri potansiyel olarak kuru ve iri hale getirebilir. Bu nedenle diğer glütensiz unlarla birlikte kullanmak en iyisidir. Teff genellikle darıya benzetilir. Bu nedenle darı gerektiren bir tarifte teff kullanılabilir.
Ararot Unu:Ararot genellikle yiyeceklerde koyulaştırıcı olarak kullanılır. Hassas bir sindirim sistemine sahip olanlar için de faydalı olan ararot, sindirimi en kolay nişastalardan biridir ve birçok anti-enflamatuar özelliğe sahiptir.Ceviz UnuCeviz unu yaklaşık 120 kalori, 9 gram karbonhidrat, 2 gram protein, 7 gram yağ ve 10 gram lif içerir. Yüksek miktarda antioksidana sahiptir. Harika bir lif kaynağıdır ve antibakteriyel özellikler gösterir. Prebiyotik olarak çalışarak diyabeti kontrol eder ve kötü kolesterolü düşürür. {15*}, {16*}, {17*}, {18*}Kriket UnuKriket unu cırcır böceklerinin kurutulmasıyla veya kızartılmasıyla yapılır. Proteinle dolu olduğu için harika bir glütensiz un seçeneğidir. Kriket unu, sığır filetosu bifteğinden üç kat, tavuktan iki kat daha fazla protein içerir. Ayrıca B2 vitamini, B12 vitamini, demir ve kalsiyum sağlar. Tadı oldukça hafiftir ve cevize benzer.
Glüten içermeyen bazı meyve ve sebzeler şunlardır:
Portakal ve greyfurt dahil turunçgiller
Muz, Elmalar, Çilek, Şeftali, Armut,Karnabahar ve brokoli dahil turpgillerden sebzeler Ispanak, lahana ve İsviçre pazısı gibi yeşillikler Patates, mısır ve kabak dahil nişastalı sebzeler Dolmalık biber,Mantarlar,Soğanlar,Havuç,Turp, Yeşil fasulye
Yemeden önce dikkat edilmesi gereken meyve ve sebzeler:
Konserve meyve ve sebzeler Dondurulmuş meyve ve sebzeler (taze alınıp evde dondurulan meyve ve sebzeler tüketilebilir) Kuru meyve ve sebzeler (bazıları glüten içeren bileşenler içerebilmektedir. Sade, şekersiz, kuru meyve ve sebzeler glütensizdir.) Önceden doğranmış meyve ve sebzeler (hazırlandıkları yere bağlı olarak glüten ile çapraz kontamine olabilmektedirler.)
Glütensiz proteinler şunlardır:
Baklagiller (fasulye, mercimek, bezelye, yer fıstığı) Fındık Kırmızı et (taze sığır eti, domuz eti ve kuzu eti) Kümes hayvanları (taze tavuk ve hindi) Deniz ürünleri (taze balık, tarak ve kabuklu deniz ürünleri) Tofu Edamame
Yemeden önce kontrol edilmesi gereken proteinler şunlardır:
Sosisli sandviç, salam ve pastırma gibi işlenmiş etler Vejetaryen hamburger gibi et ikameleri Kıyma Soslar veya baharatlarla birleştirilmiş proteinlerPanelenmiş herhangi bir et, kümes hayvanları, balık ve buğday bazlı soya sosuyla birleştirilen proteinler glüten içeren proteinler arasındadır.
Süt Ürünleri
Çoğu süt ürünü glütensizdir. Fakat aroma ve katkı maddeleri içerenlerin, glüten açısından her zaman iki kez kontrol edilmeleri gerekmektedir. Süt ürünlerine eklenebilecek bazı yaygın glüten içeren bileşenler arasında koyulaştırıcılar, malt ve modifiye gıda nişastası bulunmaktadır.
Glütensiz süt ürünleri şunlardır: Süt Tereyağı Peynir ,Krem peynir,Süzme peynir ,Ekşi krema Yoğurt Yemeden önce kontrol edilmesi gereken süt ürünleri ise aromalı sütler ve yoğurtlar, peynir sosları ve ezmeler gibi işlenmiş peynir ürünleri ve glüten içeren katkı maddeleri ile karıştırılan dondurmalardır. Maltlı sütlü içecekler glüten içerdikleri için tüketilmemeleri gerekmektedir.
Katı ve Sıvı Yağlar
Katı ve sıvı yağlar genellikle glütensizdir. Fakat bazı durumlarda, glüten içeren katkı maddeleri, lezzet ve koyulaştırma için katı ve sıvı yağlar ile karıştırılabilmektedir. Glütensiz katı ve sıvı yağlar şunlardır: Tereyağı Zeytin ve zeytinyağı Avokado ve avokado yağı Hindistancevizi yağı Susam yağı Kanola yağı Ayçiçek yağı Yemeden önce dikkat edilmesi gereken katı ve sıvı yağlar ise pişirme spreyleri ve tatlar veya baharatlar eklenmiş yağlardır.
İçecekler
Glüten içermeyen pek çok içecek bulunmaktadır. Ancak bazı içeceklerin içerisine glüten içeren katkı maddeleri karıştırılmaktadır. Ayrıca bazı alkollü içecekler malt, arpa ve diğer glüten içeren tahıllar ile yapılmaktadır ve glütensiz bir diyet uygulayanların bu içeceklerden kaçınmaları gerekmektedir.
Glütensiz içecekler şunlardır: Su Katkı maddesiz meyve suyu Kahve Çay Karabuğday veya sorgum gibi glütensiz tahıllardan yapılan şarap, sert elma şarabı ve bira dahil bazı alkollü içecekler Spor içecekleri, soda ve enerji içecekleri Limonata İçmeden önce dikkat edilmesi gereken içecekler arasında ilave aromalar içeren hazır içecekler yer alır. Ayrıca votka, cin ve viski gibi damıtılmış likörler glütensiz olarak etiketlenmiş olsalar bile, bazı bireylerde glüten reaksiyonunu tetikleyebilir. Glüten içeren içecekler arasında likör ve malt vardır.
Baharatlar,
Soslar ve ÇeşnilerBaharatlar, soslar ve çeşniler genellikle glüten içermektedirler. Çoğu baharat, sos ve çeşni glütensiz olmasına rağmen, bazen içlerine emülgatör, stabilizatör veya lezzet arttırıcı olarak glüten içeren bileşenler eklenebilmektedir. Baharatlara, soslara ve çeşnilere eklenen bazı yaygın glüten içeren bileşenler arasında modifiye gıda nişastası, maltodekstrin, malt ve buğday unu bulunmaktadır.
Glüten içermeyen baharat, sos ve çeşniler şunlardır:
Tamari, Hindistan cevizi ,Beyaz sirke ,Damıtılmış sirke ve elma sirkesi
Yemeden önce kontrol edilmesi gereken baharat,
sos ve çeşniler ise şunlardır: Ketçap ve hardal Domates sosu Turşu Barbekü sosu Mayonez Salata sosu Makarna sosları Kuru baharatlar Salsa sosu Bulyon küpleri Marinatlar Sos ve doldurma karışımları Pirinç sirkesi Buğday bazlı soya sosu, teriyaki sosu ve malt sirkesi glüten içeren baharat, sos ve çeşniler arasındadır.
Glütensiz Beslenmenin Riskleri Nelerdir?
Glüten, buğday, arpa ve çavdar gibi tam tahıllılar dahil olmak üzere birçok besleyici gıdada bulunmaktadır. Aynı zamanda bazı işlenmiş, glütensiz gıda ürünleri vitamin ve minerallerle zenginleştirilmemiştir. Bu nedenle, besin çeşitliliğinden yoksun glütensiz bir diyet; folat, riboflavin, niasin ve demir eksikliği riskini arttırmaktadır. {9*} Glütensiz diyetler ayrıca sindirim sistemi sağlığında önemli bir rol oynayan lif miktarı bakımından zayıftır. Bu nedenle, glütensiz bir diyet uygulamadan önce yan etki riskini azaltmak ve sağlıklı bir beslenme gerçekleştirebilmek için öğünlerin iyi hazırlanması gerekmektedir. Bireylerin gerekirse bir diyetisyenden yardım almaları gerekmektedir.
Glüten İçeriği Açısından Dikkat Edilmesi Gereken Yiyecekler
Paketlerin üzerinde modifiye gıda nişastası ve maltodekstrin (buğdaydan yapılıyorsa etikette belirtilecektir), malt sirkesi, malt özü ve malt şurubu dahil malt bazlı bileşenler yazıyorsa içeriğinde glüten olduğu anlamına gelmektedir. Ayrıca glüten stabilizatörü, soya veya teriyaki sosu, buğday proteini ve buğday unu gibi buğday bazlı bileşenler de gıdanın glüten içerdiğini gösteren maddelerdir. Bir ürünün içeriğinin yeterince açık olmadığı durumlarda gıda maddesinin glüten içerip içermediğinden emin olmak için üreticiyle iletişime geçmek iyi bir fikirdir.
Glütensiz Yiyecekler Nelerdir? Hangi Gıdalarda Glüten Yok?Glütensiz Yiyecekler Listesi, Glütensiz Beslenenler Ne Yer? Bakliyatta Glüten Var mı? Bulgur Glüten İçerir mi?